Antartika’da yüzölçümü İstanbul’dan büyük buzul koptu!

Spread the love

Antarktika ve Atlas Okyanusu arasında buzul parçası tamamen kırıldı. Buzdağının yüzölçümü İstanbul’dan büyük.

Anktarktika’da Güney Kutbu ve Atlas Okyanusu arasında yer alan Larsen C buzulu tamamen kırıldı. İstanbul’un yüzölçümünden daha fazla alan kaplayan 5 bin 800 kilometrekarelik buzulun kopması Antarktika’nın görünüşünü değiştirdi.

Larsen C buzul tabakasından kopan parçanın ağırlığı bir trilyon ton olarak açıklandı. Buzdağının kopuşu ABD uyduları tarafından da görüntülendi. Kırılmanın gerçekleşmesinin ardından Larsen C buzulunun kapladığı alanın yüzde 12 küçüldüğü açıklandı. A68 olarak adlandırılması beklenen yeni buz dağı, 2000 yılında Ross buzul kesitinden ayrılan B-15’in yarısı kadar olduğu bildiriliyor. Ancak A 68’in, şimdiye dek kaydedilen en büyük 10 buz dağının arasında yer aldığı söyleniyor.

Leeds Üniversitesi’nden buzulları uydudan gözlemleyen Anna Hogg, “Bu kopan parçanın büyüklüğü göz önüne alındığında gerçekten büyük bir olay” dedi. Çok sayıda bilim insanı,  yeni buzul dağının daha küçük parçalara ayrılmasının muhtemel olduğunu söylüyor. Haziran ayının ilk günü BBC’ye konuşan Swansea Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adrian Luckman, buzulun kalınlığının 350 metreyi bulduğu bilgisini vermişti: “Yeni yarılma 16 kilometrenin ötesine geçti, buzulun köşesinden 13 kilometrelik bir kısım sağa dönerek hareket halinde” diyen Luckman yeni bir buz dağının yakında ortaya çıkacağını öngörmüştü. Larsen A buz sahanlığı 1995 yılında çökmüştü. 2002’de Larsen B’de yaşanan ani kopuş dünyada büyük bir kaygıyla izlenmişti. Dev çatlağın bir kopuşla ana kütleden ayrılması durumunda Larsen C’nin de Larsen B gibi çökmesinden endişe ediliyor.

Kırılmayla birlikte Anktartika’nın görünümünün değiştiğini söyleyen araştırmacılar, kırılmanın deniz seviyesinde yükselmeye sebep olmayacağını iddia ediyor. Ancak uzmanlar yeni buzul dağının ‘daha az kararlı’ olacağını ifade ediyor. Larsen C’nin kırılmasında küresel iklim değişikliğinin payı henüz bilinmiyor ancak yaygın kabul gören fikirlerden biri bu. Larsen A ve Larsen B buzul parçalarının parçalanmasında küresel iklim değişikliğinin rol oynadığı kabul edilmişti.

24-27 Haziran tarihleri arasında buzulun hareketi hız kazanmış ve çatlak günde 10 metre kadar genişlemeye başlamıştı Larsen C’deki dev çatlak 2014’te fark edilmişti. Çatlak, geçen yıl Aralık ayında aniden büyümüş ve 6 bin kilometrekarelik bir buz kütlesi ile Antarktika arasında sadece 20 kilometrelik bir bağlantı kalmıştı. Şu anda kıtadan akan buzulların denize inmesi Larsen C buz sahanlığı tarafından engelleniyor. Bu engel ortadan kalkarsa tahminlere göre, küresel olarak deniz seviyesi 10 santimetre yükselebilecek.

 

Kaynak. Gazete duvaR

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir