HES çılgınlığı, gölet çılgınlığı..Suyun İzinde Ankara’ya vardılar!

Spread the love

Haziran ayında Burdur Gölü’nde pedallayarak yola çıkan Suyun İzinde Ekibi, 30’dan fazla göl ve sulak alanı ziyaret ederek Ankara’ya vardılar. Pedalladıkları 3000 km yol boyunca gördükleri kuruyan göller ile ilgili olarak Suyun İzinde ekibinden Fatih ” Yarısı kurumuştu, kalan yarısı ise kirlilikle yada kurumayla mücadele ediyordu” dedi. Suyun İzinde ekibi, 350 Ankara tarafından ağırlanırken, 350 Ankara destekçilerinen Perşembe Akşamı Bisikletçileri- Ankara 9 Ağustos tarihli turlarını Suyun İzinde ekibi ile mavi tişört giyerek gerçekleştirdi.

Türkiye’de son yıllarda Hidro Elektirik Santral -HES çılgınlığı ile mevcut dereler yok edilirken, sorunun bununla sınırlı kalmadığını görüyoruz. Sahip olduğumuz doğal göl ve sulak alanlar şimdi yapılan baraj ve bentler ile tehdit altında. Doğal göllere giden akarsular oluşturulan bentlerle engelleniyor, devlet eliyle yeni ve doğal olmayan göller yapılıyor. Nitekim, Orman ve Su İşleri Bakanı, bu yılın başında “1000 günde 1000 gölet” hedeflerinin olduğunu açıkladı. Tabiki bu hedefler, doğal göllerin yok edilmesi pahasına projeler. Kısaca daha fazla hafriyat, daha fazla tahribat ve karşılığında doğal su alanlarının yok edilmesi.

Meke Gölünde suyun izini bulamadılar!

Böylesi bir bilgi size inandırıcı gelmiyorsa, haberlerden bir örnek okumak için tıklayınız. Baraj ve gölet projelerinin sonuçlarına dair en iyi örneklerden biri ise üçte birini kaybeden Burdur Gölü. Gölün ne halde olduğunu Milliyet Gazetesi’nden Mehveş Evin, “Göl Kurursa Hayat Biter” başlığı ile köşesine taşımıştı.

Gezdikleri ve gördükleri kurumuş göller ile ilgili konuşan Suyun İzinde ekibinden Handan, şimdiye kadar sosyal ve doğal olarak bir yaşamın olduğu göl çevresinin artık bu süreçten koptuğunu, mevcut göllerin artık sadee haritalarda kaldığını söyleyerek, herkesi göllerin kurutulmasına karşı bir adım atmaya çağırıyor. Handan, bu haberleri en azından paylaşmamız, Suyun İzinde ekibi kentiniz sınırlarında kalan göle geldiğinde katılmımızı ısrarla söylüyor.

İklim için Doğal Göller
Doğal göl ve sulak alanlar, mevcut iklim süreçlerine karşı belli bir dengeye sahip olan önemli alanlar. Bu alanların korunması Türkiye’nin tarf olduğu Ramsar Sözleşmesi ve kendi iş hukuku açısından zorunlu. Ancak, Türkiye’de yaşanan son inşaat ve enerji çılgınlığı, dereler ve ormanlar gibi pek çok doğal yapı yanında, göl ve sulak alanların yok olmasına yol açıyor. Son yaşadığımız iklim felaketleri ile doğal dengenin bozulmasının faturasının ne kadar ağır oluğunu gördük. Pek çok sebebden dolayı doğal alanlar korunması gerekiyorken, iklim değişikliğinin olası etkilerine karşı göl ve sulak alanların korunması bir zorunluluk.

Suyun İzinde ekibi, PAB-Ankara Turu öncesi pedallayanlara konuşma yaparken.

Sırada ne var?
Suyun İzninde ekibi 11 Ağustos haftası Ankara’dan pedallayarak, İzmir’e gidiyor. Pedallarken bu bölgedeki gölleleri ve sulak alanları da ziyaret edecekler. Daha sonra 350 Ankara, 350 Antalya ekibinin de katılımı ile 25 Ağustos’ta Alakır’a pedallayarak, Alakır Vadisi’nde yapılan HES’lere karşı protestolara katılacaklar.

Daha fazla bilgi için:
Suyun İzinde kampanyası web sayfası için tıklayınız.
Alakır’a Pedalla etkinliğine facebook’da ulaşmak için tıklayınız.
350 Antalya’dan bilgi almak için facebook sayfasına ulaşabilirsiniz, tıklayınız.

350Ankara Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir