Kazdağlarında Altın Madenine İtiraz Ediyoruz!

Spread the love

Çanakkale/Ayvacık’ın Kısacık köyü şimdi yeni bir tehlike ile karşı karşıya. Köy yakınına altın madeni kurulmak isteniyor. Böyle bir proje siyanür demek, bölgenin tarımdan, hayvancılıktan kopması demek, sürekli kaza korkusu demek, asit kirliliği demek. Şimdi konu bu anlamıyla sadece Kısacık köyünü değil, Ayvacık’ı değil Çanakkale ve Kazdağları’nı da ilgilendiriyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şimdi bu proje için İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısı düzenliyor. Daha önce halkın yapılmasına izin vermediği ÇED toplantısına rağmen İDK toplantısı 28 Haziran’da yapacak! Bunun için Kazdağları Koruma Derneği bir plan hazırladı. Bu çerçevede İDK’ye itirazları hem imzalı olarak hem de Bimer üstünden iletmek, bölge vekillerini ve muhtarlarını katmak istiyor.Bu plan çerçevesinde Kazdağlarının savunulması, altın madenine yer yok denmesi gerekiyor. Şimdi itirazları BİMER üstünden iletmek için 28 Haziran’a kadar kısa bir süre var. 

Bilgilendirici kaynaklar:

1-Kırsal Çevre’nin hazırlamış olduğu kısa İncelem Raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

2- Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruna Derneği’nin hazırladığı ÇED inceleme raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

3- Bimer’e nasıl girerim? Bu videoda açıklamalar size fikir verecektir.

 

 

İletilecek Dilekçe :

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

ANKARA

Çanakkale / Ayvacık’ın Kısacık köyü yakınlarında, PUMİCE A.Ş. tarafından 200805708 RUHSAT NO’lu ALTIN MADENİ OCAĞI ve KIRMA-ELEME TESİSİ kurulup işletilmesinin planlandığını öğrendik.

Bu tesisin ruhsat alanı sadece Kısacık Köyü’nü değil civardaki Akşin, Baharlar, Dağahmetçesi ve Güzelköy gibi diğer köylerini de kapsamaktadır. Ayrıca, Kocadere, Kısacık Deresi, Akçin Göleti ve Ayvacık Barajına yapacağı etki nedeniyle Akçin Ovasında tarımcılık yapan ve bu bölgelere yakın olan Koşuburnu, Sapanca, Misvak, Bahçeli, Karagömlek, Küçükusun gibi köyleri ve Ayvacık İlçesini de etkileyecektir. Bu projeden Kazdağı eteklerinde yer alan tüm köyler olumsuz etkilenecektir.

İşletilecek maden, açılacak devasa çukurlar ve yoğun ağır metaller ihtiva eden atık topraklarıyla bölgenin topraklarını, suyunu, havasını olumsuz etkileyecektir. Yapılacak patlatmalarla, kırma ve eleme tesislerinden çıkan tozlarla, taşıma kamyonlarının tozu, gürültüsü ile köyler yaşanmaz hale gelecektir.

Planlanan maden alanının çok yakınında bulunan Ayvacık Barajı, Akçin Göleti, Kısacık Deresinde meydana gelecek kirlenme ve su miktarındaki azalma, bu bölgede yaşayan ve tarım yapan köylüleri ve Ayvacık Halkını çok yakından etkileyecektir.

Bölge halkımız ve Köylülerimiz, 03.1.2015 tarihinde Kısacık Köyü’nde gerçekleştirilmek istenen Halkın Katılımı Toplantısına katılmayarak , tepki göstererek ve toplantıyı yaptırtmayarak bu projeyi istemediğini belirtmiştir. Ancak halkın istememesine rağmen ÇED sürecinin devam ettiğini ve 28 Haziran 2017 tarihinde Bakanlığınızda Kısacık Altın Madeni Projesi ile ilgili İDK Toplantısı yapılacağını ve projenin görüşüleceğini öğrenmiş bulunuyoruz.

Altın madeni sadece bölgede yaşayan insanları değil Kazdağlarının eşsiz ekosistemini tehdit etmektedir. Gelecek kuşaklar adına emanetçisi olduğumuz Kazdağlarındaki hayat, kısa vadeli çıkarlar uğruna altıncılara terk edilemeyecek ölçüde değerlidir.

Bu nedenle Kısacık Altın Madeni Projesinin gerçekleştirilmesinin telafisi mümkün olmayacak olumsuz sonuçlar doğuracağı gerekçesiyle istemiyoruz.

Bakanlığınızın bu projeye “ÇED Olumsuz” kararı vermesini rica eder, saygılarımızı sunarız.

Adı Soyadı / Adres

 

Not: İmzalı dilekçeyi elden vermeniz durumunda alta lütfen ad-soyad, adres ve TC kimlik numarası gibi bilgileri ekleyiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir