Sürdürülebilir Yaşam?

Spread the love

Festival organizasyon komitesinden Gülten Kavurmacıoğlu, festival öncesi temel bir yazı ile sürdürülebilir yaşam tartışmalarında sürdürülebilirlik kavramını anlatıyor.

 

Twitter’ın ve Facebook’un olmadığı zamanlardan bir hikaye ile başlayalım…

Teknoloji yoksunu eski padişahlarımızdan birisi halkının nabzını ölçmek için adamları ile birlikte   dolaşmaya çıkmış. Bakmış yaşlı mı yaşlı bir adamcağız fidan dikiyor. Yaklaşmış yanına ve sormuş:

-Dede bunlar ne fidanıdır?

Yaşlı adam cevap vermiş.

– Zeytin fidanıdır Sultanım.

Padişah:

– Senin ömrün bunun meyvesini yemeye yetmez demiş

Yaşlı adam:

– Olsun Sultanım ben diktiğimin meyvesini görmesem de, benim torunlarım görür demiş.

Padişah yaşlı adamın bilgeliğinden etkilenmiş ve ona bir kese altın verilmesini istemiş. Yaşlı adam bir kese altını alınca gülümsemiş ve dönüp padişaha demiş ki:

-Sultanım gördün mü benim fidanlar sadece torunlarımı beslemekle kalmadı bana da meyve verdi.

Padişah yine çok etkilenir ve döner adamlarına bir kese daha altın vermelerini söyler…

Yaşlı adam tam tekrar konuşmaya başlayacakken susturur, döner adamlarına derki:

– Haydi gidelim buradan yoksa tüm Osmanlı hazinesini bu yaşlı adama vermem gerekecek.

Sevgili Ankaralı dostlarımız bu ilham verici hikaye bize “Sürdürülebilirlik” kavramını kolaylıkla anlam vermemizi sağlayacak çok önemli iki önemli kavramı anlatıyor.

Sürdürülebilirlik Diyagramı

Sürdürebilirlik bugün ve gelecek arasında kurulabilecek en mükemmel denge. Yani geleceğimizi kuralım derken bu günümüzü iflas ettirmeden, bugün ekonomi için maksimuma kâra ulaşalım derken geleceğimizi yok etmeden, sağduyu ile toplumu ve doğayı gözeten bir dengeyi bulmak. Bu denge sadece ekonomi-toplum-doğa arasında sınırlı değil. Aynı zamanda yaşamın tüm alanlarını içine alan bir denge; tarımdan sanayiye, eğitimden tasarıma, enerjiden sağlığa kadar. Öyleyse bu önemli denge nasıl kurabiliriz diye sorabilirsiniz. Dünyanın çok farklı noktalarında, yüzlerce, belki binlerce güzel yürekli, güzel ahlaklı insan bu dengenin doğru tarifi yapmak, öğrenmek ve öğretmek için çaba sarfediyor. Gelin hep birlikte bu ilham verici çalışmaların filmlerini izleyip, biz kendi tarifimizi ailemizde, evimizde, işyerimizde, şehrimiz Ankara’da nasıl yapabiliriz birlikte öğrenelim, düşünelim ve tasarlayalım.

 

Gülten Kavurmacıoğlu /Atölye Kale

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir