2014’de #İklimHepimizinMeselesi, #DoğaHepimizinMeselesi olduğunu gördük… 2015’de öyle olsun!
2014 yılında çok yorulduk, çok üzüldük, çok da sevindik. Türkiye’nin dört bir yanında bir dizi projede doğa katliamına karşı insanlar bir araya geldi. Kimisinde kazandık, kimisinde kaybettik. Ama birşeyi çok iyi öğrendik, Türkiye’de doğayı koruma meselesinin hepimizin meselesi olduğunu, iklim meselesinin hepimizin meselesi olduğunu gördük.

Bianet’in 2014’ün Kent ve Ekoloji Direnişi listesi için tıklayınız.
Amasya’da ormanlık araziye petrol istasyonu yapılmasına karşı halk bir araya geldi, ağaçları kurtardı. Edirne’de parkın yok edilmesine karşı ortaya çıkan direniş hem sokakta, hem de mahkemede kazandı. Bartın’da halk yıllardır kömür santraline karşı verdiği mücadeleyi ÇED itirazı ile sürdürdü. İklim değişikliği konusunda bizim hazırladığımız dilekçemizin de olduğu 40 bin’den fazla dilekçe ile halk itiraz etti. 2014’de daha fazla doğa katliamı olduğunu gördük ama doğayı savunanların ülke çapına yayıldığını gördük.
Çok da üzüldüğümüz olaylar oldu. Gece yarısı Validebağ Korusu’na girdiler, Yırca köyünde zeytin ağaçlarını kestiler ve nedense doğaya gece yarısı saldırdılar. Kimisinde rövanşı aldık, kimisinde mücadelemiz yeterli gelmedi. Bildiğimiz birşey var ise, artık Türkiye’de doğa meselesinin hepimizin meselesi olduğudur.
Bu yaz iklim değişikliğinin toplumda çokça tartışıldığı bir yıl oldu. Daha yılın başında kuraklık tartışmalarınıa yapmış, iklim değişikliği ile şiddetli hava olaylarının daha sık ve daha şiddetli yaşanacağını söylemiştik. Gelinen noktada yağan yağışların bereket getirmeyeceğini anlatmıştık. Nitekim kurak geçen yaz aylarında yağan her yağmur, kentlerin su altında kalmasına neden oldu. Her yağışdan sonra kentlerin altyapısı, iklim değişikliğinin geldiği nokta tartışıldı.
20 Eylül’de bizler “İklim İçin Liderler Buluşuyor” dedik ve liderliği yapabileceğimizi gösterdik. İklim değişikliğinin geldiği noktada, dünyanın daha fazla betonu, asfaltı, otomobili kaldıramayacağını, iklim için hedef alınmasını bilimsel veriler üstüden tartıştık ve gerçekleştirdiğimiz eylemde karara bağladık. 23 Eylül’de New York’da gerçekleşen BM İklim Zirvesi’nde politikacılar liderlik yapamayınca haklı olduğumuzu gördük.
Sadece iklim değişikliği ve doğa değil, sürdürülebilirlik meselesinin de toplumun meselesi olduğunu, sürdürülebilirlik kelimesinin politikacılar tarafından sadece ekonomi anlamında kullanıldığı bir ortamda halkın toplum ve doğa boyutunu ne kadar önemsediğini gördük. Her sene Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali bize sürdürülebilirlik meselesinin hepimizin meselesi olduğunu gösterdi. Kasım ayında gerçekleşen ve bizim de Ankara ayağını düzenledğimiz festival bu sene 11 kentte gerçekleşti. Ankara’da seanslar doldu ve filmleri izleme geçen seneye göre %30-40 daha fazla oldu.
2014’de #İklimHepimizinMeselesi, #DoğaHepimizinMeselesi olduğunu gördük… 2015’de öyle olsun!