4 Aralık Dünya Madenciler Günü, Peki İşçiler Nerede!

Spread the love

Ermenek kazasından 37 gün sonra, geride kalan 5 işçinin de cesedine ulaşıldı. Çöllolar maden kazasınndan neredeyse 4 yıl geçti ve hala 9 kişi toprak altında.

Bugün 4 Aralık Dünya Madenciler günü. Türkiye’de madencilik işçilerin hayatı, doğa tahribatı ve iklimin değişmesi pahasına devam ediyor!

İşçilerin Yaşamı Pahasına Madencilik!

Soma ve Ermenek gündemi ile madencilik tartışması Türkiye’de yayılırken, Çöllolar maden sahası kazasına bakmak aslında işin evveliyetında da insan yaşamının ne kadar yok sayıldığını gösteriyor.

4 Aralık Collolar

6 Şubat 2011 tarihinde saat 03.00 sularında meydana gelen heyelan sonucunda işletmenin güneybatı bölümünden yaklaşık 20-25 milyon metreküp malzeme ocak içine kaydı. Aradan 4 gün geçmeden, 10 Şubat sabah 10.00 sularında meydana gelen ikinci heyelan, işletmenin kuzeydoğu bölümünde yaklaşık 50 milyon metreküp toprağın madene kaymasına yol açtı. İlk toprak kaymasında 1, ikinci toprak kaymasında 10 kişi öldü ve son toprak kaymasından sonra hala 9 kişinin cesedine ulaşılamadı.

Aradan neredeyse 4 yıl geçmesine rağmen mahkeme devam etmekte ve 13. duruşma 20 Ocak 2015 tarihinde yapılacak!

Doğanın Tahribatı Pahasına Madencilik!

Tarım arazileri ile kaplı Afşin Elbistan Santrali ve madeninde doğanın tahribatına uydudan bakmamız yeterli olacaktır!

Alt ortada yer alan kısım açık madenciliğin yapıldıı yer olup, üst orada kısmen yeralan kısım ise Afşin-Elibstan Termik Santrali'dir.

Alt ortada yer alan kısım açık madenciliğin yapıldığı alan olup, üst orada kısmen yeralan kısım ise Afşin-Elibstan Termik Santrali’dir. Görüntü: CNES/Astrium

Tarım alanlarının yok edilmesi ile sınırlı olmayan bir doğa tahribatı ile karşı karşıyayız. Kömürün yanması ile ortaya çıkan zehirli gazlar, çevreye yayılan uçucu külleri de hesaba kattığımızda karşımıza doğa tahribatına rağmen bir madencilik resmi çıkıyor.

İklim Değişikliği  Pahasına Madencilik!

Bugün fosil yaktılar nedeniyle iklim değişikliği kaynaklı aşırı iklim olaylarını daha sık ve şiddetli yaşıyoruz. 2014 yazında yaşadığımız kuraklık ve 2010 yılında yaşadığımız rekor sıcaklığı bölgede görmek mümkün.

2013 yılında KahramanMaraş bölgesinin bazı bölgelerinde hafif, bazı bölgelerinde orta, bazı bölgelerinde ise şiddetli kuraklık yaşandı. (Bakınız: Meteroloji, 2013 Yılı Kuraklık Değerlendirmesi)

2010 yılında ise, Kahramanmaraş en sıcak Aralık ayını yaşadı. 1954-2013 yılı ortalama en yüksek Aralık ayı sıcaklığı 11,1 iken, 2010 yılı aralık ayı içinde en sıcak gün 24 C ile 4 Aralık 2010’da gerçekleşti. (Bakınız; Meteoroloji analizi)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir