7 Maddede Neden Üretim Reformuna Karşıyız!
Üretim Reformu Paketine karşıyız çünkü:
1- Kanun değil torba kanun. 90 madde ile tam 30 tane kanun ve kanun hükmünde kararname değiştiriyor. Değiştirdiği bir kelime yada cümle ile koca kanunu anlamsız hale getirebiliyor. Mesela eklenen 85 ve 86. maddeler ile iş güvenliği alanında işveren yükümlülüklerine 3 yıl erteleme getiriliyor.
2- Gerekçesi yok! Koca bir yasama faaliyetinin gerekçesi olmaz mı? Yok. Mesela 2011-2016 arası 468 milyar TL’lik yatırıma teşvik verildiğini biliyoruz ama bunun ne işe yaradığı yada yaramadığına dair bir sayfa rapor, çalışma analiz bile yok. Hatta madde gerekçeleri bile ya mantıksız yada alakasız. Mesela Madde 2’nin gerekçesinde “zeytinliğini tanımının yapılması” yazıyor ama maddede zeytinlik alanların suistimalı ile ilgili hükümler var.
3- Amaç İnşaat. Üretim reformu tasarısı ile gayrimenkul yatırım ortaklığı kurmanın (md 56) ne bağlantısı var? Tabiki inşaat bağlantısı, rant bağlantısı var.
4- Zeytinliği kesmek kamu yararı! Doğru duydunuz, alternatif alan bulamadım diyen bir sanayiciye zeytinlik kestirilebilecek, koruMA kurulu “kamu yararı” diyerek zeytinliği tesise açabilecek.
5- Meralar, otlaklar ve çayırlar sanayiye! Madde 36 ile meralar sanayinin hizmetine sunulacak. Temiz su kaynakları sağlayan, hayvancılığın besin kaynağı meralar sanayiye açılmak isteniyor.
6- Trabzon’da Kıyı Kanunu Deliniyor. Kıyı kanunundelen madde çıkartıldı. Yerine sadece Trabzon’da hastane yapılması için kıyı kanunu delecek madde 31 konuldu. Trabzon’da Türkiye ortalamasının 2 katı yatak varken kentte dolgu alana hastane yapılmak isteniyor. Tabipler de bu olayın yanlışlığını kamuoyu ile paylaştı bile.
7-Betona teşvik, faturası halka. Şehir içinde kalan sanayi sitelerine yeni binalar yapıldsın, şehir dışına çıkan bu siteler ise zeytinliklere meralara inşaat yapabilsin diye damga vergisinden tutunda 20 TL’lik hafta sonu çalışma izni ruhsatına kadar pek çok şeyden muaf olacaklar. Hatta devlet arsaları bile bedeva verebilecek. Tabi bütün bunların ödenmeyen parasını ise halk ödeyecek.
İşte bu 7 maddede özetlendiği gibi “torba kanun” ile gerekçesiz bir şekilde zeytinlik, mera ve Trabzon sahilinin imara açılmasını, bunun için teşviklere ek muafiyetler getirilmesini, bu muafiyetlerin ödenmeyen bedellerini de vatandaştan çıkartılmasını doğru bulmuyoruz. Bu yüzden de bütün vekillere çağrı yapıyoruz, bu ülkenin insanına yakışan, doğasını ve emeğini savunan bir yasama faaliyeti için bu yanlıştan dönmelerini istiyoruz.