Beton, Asfalt ve Sel Felaketi 2020 Raporu

Spread the love

Son bir haftada su basmayan kent kalmadı, sel felaketi yaşamayan tarım alanı kalmadı.

Bu kadar olayın peşpeşe gelmesi kafaları karıştırıyor. Bir taraftan toplum gelen haberlerler paniklerken, diğer taraftan yönetimlerin hazırlıksızlığı toplumda kaygı yaratıyor. Bir grup uzman konunun bir uzmanlık olduğunu söylerken, bir grup ise iklim değişikliği ile alakalı olduğunu söyleyip açıklayabileceğini zannediyor. TV’lerde çıkan bazı uzmanlar iklim değişikliği bağlantılı derken,  su baskınlarının bir kısmını da yağışların  mevsim normallerinde olduğunu görmüyor.

İklim krizini karanlıkta fili tanımlar gibi tanımlamamız normal. Bu nedenle 350 Ankara olarak Beton, Asfalt ve Sel Felaketi 2020 raporunu hazırladık. En sade bilgileri, en vurucu göstergeleri en büyük resmi ortaya koymak için bir araya getirdik.

Bugün Türkiye yılda 20 milyon ton buğday üretirken, 40 milyon ton asfaltı serip, 80 milyon tona yakın çimentoyu döküyor. Yani kişi başına çeyrek ton buğday  üreten ülke kişi başına yarım ton asfalt, bir ton çimento döküyor. Bir bir buçuk ton kömür yakıldığını eklersek bu sonuç kaçınılmaz oluyor.

Böylesi bir resim daha fazla iklim değişikliği ve daha fazla iklim felaketi demek.

Bu denklem yokmuş gibi belediyeler hala inşaatlar yapıyor, hala asfalt döküyor ve felakette bile kendilerini aklıyor.

Bu aralar yaşadığımız su baskınlarının iki önemli nedeni var. Birincisi kentlerin asfalt ve betonla kaplanması. İkincisi ise asfalt ve beton kaplı kentlerin bu sayede daha çok petrol, kömür, gaz yakarak iklimi değiştirmesi. Bu ikincisi ise kırsaldaki tarımsal felaketlerin nedeni.

Türkiye 1990 yılında sadece 19 sel felaketi yaşıyordu.

2000 yılında 50 milyon ton asfalt ve beton döken Türkiy’de  25 sel felaketi yaşandı.

2010 yılında 98 milyon ton asfalt ve beton dökülürken sel felaketi sayısı 162’ye çıktı. Her yıl bir bu kadar asfalt serildi, beton döküldü.

2018 yılında 114 milyon ton asfalt ve beton döküldü.

2018 yılında yaşanan su baskını sayısı 328. 90’lı yılların tam 19 katı!

Hiç sözü uzatmıyoruz. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri üstünden yaptığımız bu özet raporu sunuyoruz. Artık siyasetçilerin bunları görmeyip hala asfalt-beton belediyeciliği yapmasını kabul etmiyoruz.

Talebimiz basit.

Birinci korona salgını varken paraları asfalta değil, salgına ayır, asfalt dökme yayalaştır diyoruz.

İkincisi ise asfalt ve beton dökmek yerine, bunları kullanmayacak hatta sökecek politikalar bekliyoruz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir