Çevre Bakanlığı iklim afetleri genelgesi; dere yataklarına beton!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “İklim Değişikliği ve Afet Önlemleri” konulu bir genelge yayınladı. Genelgeyle yerel yönetimlerden, afetlere karşı alacakları önlemlerin hayata geçirilmesi istendi.
14 önlemin ilki çok ilginç, derelerin betonlanması olarak karşımıza çıkan dere ıslahını öneriyor. Bakanlık açıklaması aynen şöyle;
“Buna göre, dere yataklarında biriken moloz ve topraklar temizlenecek, dere ve kanal ıslah çalışmalarına hız verilecek, arazinin düşük kotlarında suyun akışını sağlamak ve alt yapı tesislerinin inşasına imkan tanımak amacıyla su akış kesitini daraltmayacak şekilde köprü ve menfez çalışmaları yapılacak.”
Yani dere ve kanal ıslah çalışması yapılacak. Bu ne demek diye baktığımızda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın sayfasında Uzungöl’ün çevresinde gördüğümüz, kent içinde geçen akarsulara yapılan işlemin aynısının yapıldığı görüyoruz. Islah denilince dere yataklarının betonlanması anlaşılıyor ve kentler böylesi örneklerle dolu.

Orman ve Su İşleri ıslahtan ne anlıyor?
Çok açık ki Çevre Bakanlığı iklim felaketlerine ve aşırı iklim olaylarına yine şehircilik bakanlığı çözümü üretmiş ve yine betona başvurmuş. Çok açık ki asfalt ve betonun iklim felaketlerini sertleştirdiğini, özellikle toprak ile yağışın bağlantısını kopartarak su baskınlarına yol açtığını biliyoruz. Her ne kadar geneldede suyun birikebileceği rekreasyon alanları ifade edilsede dere yataklarının betonlanması sorunu daha kötü hale getirir.
Bizim tavsiyemiz beton ve asfaltın özel izne bağlanması ve kentlerde sadece dere yataklarının değil, kentte beton ve asfalt kaplı alanların azaltılması. Bunun böyle olduğunu son 3 yılda öğrenmeyen kalmadı zaten.
Bakanlığın açıklamasının bağlantısı