Bu Bir Kampanya Çağrısıdır: Budama Bu Mudur?

Spread the love

Budama meselesi artık bir kent suç meselesi haline gelmeye başladı. “Gençleştirme” ya da “Derin Budama” adı altında olmayan budama yöntemlerini belediyeler uyguluyor. Daha da kötüsü, kentin ağaçları kesilmiyor ama kesilmişten beter ediliyor.

Bu konuda bir kampanya yapmak için geç bile kaldık. Kampanyamız ise çok basit. Sokakta gördüğünüz problemli budamaları sorumlusu iletmek. #BudamaBuMudur etiketi ile budanmış ağaçın sokak yada caddesini belirtebilir, ilgili belediyenin adını anarak (mentioned yaparak)konuyu tartışmaya açabilirsiniz. Böylece bir budama felaketini haritalandırmış olabileceğiz, budama meselesini herkesin meselesi haline getireceğiz.

Bazı sorulara cevaplar:

1- Budama kavramlarını bilmiyorum, ne yapmalıyım?

Bu konuda Prof. Dr. Cemil Ata’nın yazısını mutlaka okuyun. Çok net! Sizin için sayfamıza da yükledik. Şuradan bakabilirsiniz.

2- Gençleştirme yada derin budama diye birşey var mı?

Konunun uzmanları buna sadece “ilkel bir yöntem” diyorlar. Gençleştirmeye daha çok kabak budama diyorlar. Hatta “Kabak budama ile ağaçlar gençleşmez. Tekrarlanan kabak budama ile ağaçlar adım adım ölüme sürüklenir”. Derin budama ise bunun aşırıya kaçmış hali.

3- Apartman yöneticimiz de benzer birşey yapıyor?

Yazının çıktısını alıp ona iletin.

4- Budanmış ağaçların hasta olması önemli mi?

Çok önemli. Çünkü az ilerideki ağaç aynı hastalıktan muzdaripken yeniden aynı budama yapılıyor. Bu yüzden tepe çökmesi, su sürgünü gibi hastalıklar yaşanıyor, ağaçlar bu yüzden ölüyor.

5- Bu çalışma ne kadar işe yarar?

350 Ankara 4 yıl önce beton ve asfalta yer yok demişti Bugün pek çok insan bunu tartışıyor. Kuğulu budamasını da gündeme taşıyarak ciddi adımlar attıldı. Çok işe yarıyor ama daha çok işe yaraması gerektiği ortada.

6- Kuğulu Park’ta ne olmuştu?

Aralık ayında parktaki ağaçlar derin budama altında doğramıştı. Konuya dair Peyzaj Mimarları Odası, Kırsal Çevre ve Kavaklıderem Derneği’nin raporunu okuyabilirsiniz.

7- Nasıl twitler atabiliriz?

Örneğin:

“Dolmabahçe Caddesinde bir budama örneği. Dallar budanmamış, ağaç doğranmış. #BudamaBuMudur @IbbBeyazMasa.”

Diyerek hem budamanın yerini belirtebilir, sorumlu kurumdan bahsedebilir ve resmi paylaşabilirsiniz.

8- Yaygınlaştırmak istiyorum:

Ne güzel olur, bu sayfayı sosyal medyadan paylaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir