Günün Fosili tartışması Meclis’de!

Spread the love

Durban’da gerçekleşen 17. Taraflar Konferansı COP17’de Türkiye ilk defa günün fosili ödülünü alırken, geçtiğimiz günlerde Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nın ikinci gününde Türkiye “günün fosili” ödülüne layık görüldü. Konuyu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi haline getiren Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Türkiye’nin diğer ülkeler nezdindeki itibarının artırılması gerekçesiyle Kyoto Protokolüne taraf olduğunu hatırlatarak, “günün fosili” seçilmenin bu itibara zarar verip vermediğini sordu. CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’un verdiği soru önergesi ile ilgili yaptığı basın açıklaması detayları ise şöyle:

Türkiye, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne ve  Kyoto Protokolüne uzun süre katılmamış, 2009 yılında çıkarılan yasa ile Protokol’ taraf olunumuştu. Hükümetin hazırladığı, Protokolün kabul edildiği kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadeler yer alıyordu:
“Ülkemizin, kurucu üyelerinden olduğu BM’nin saygın bir ülkesi olarak, Protokol’e taraf olması, uluslararası gündemin en öncelikli ve acil sorunlarından biri haline gelen iklim değişikliği ile mücadele konusundaki kararlılığını ve uluslararası toplumun güvenilir bir ülkesi olduğunu göstermesi bakımından önem arz etmektedir. Protokole taraf bir Türkiye’nin, hemen hepsi Protokol’e taraf olan Sözleşme’ye taraf ülkeler nezdinde itibarı artacaktır.”

Türkiye’nin İtibarına şimdi ne olacak?

Özkoç’un soru önergesinde, Kyoto Protokolünün çevreyle uyumlu, yaşanabilir bir dünyanın inşa edilmesi konusundaki önemine dikkat çekilerek şu görüşlere yer veriliyor: 

“Geçtiğimiz günlerde Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nın ikinci gününde Türkiye “günün fosili” ödülüne layık görülmüştür. Bilindiği gibi, “günün fosili” ödülü, 700’den fazla sivil toplum kuruluşundan oluşan İklim Eylem Ağı (Climate Action Network – CAN) tarafından organize edilen “Günün Fosili” ödülü, iklim değişikliği müzakerelerinde müzakereleri tıkayan veya iklim müzakerelerinin gerektirdiği şekilde davranmayan ülkelere verilmektedir. 

Ödülün Türkiye’ye verilmesinin nedeni, Türkiye’nin küresel kömür yatırımlarında dünyada dördüncü olması, Enerji Bakanlığı’nın 2012’yi kömür yılı ilan etmesi, bunun yanı sıra Kyoto Protokolü kapsamında mutlak sera gazı azaltım hedefi belirtmemesi ve Kyoto Protokolü ikinci yükümlülük döneminde de azaltım hedefi belirtmeyeceğini açıklamasıdır.”


Salım Azaltım Çalışmanız Oldu mu?
Özkoç, Bakan Bayraktar’a şu soruları yöneltti:
1. İklim değişikliği nedeniyle, tarım ürünlerinde hasat düşmeleri, orman yangınları, büyük kuraklıklar, sel felaketleri gibi önemli dorunlar yaşanırken, yenilenebilir enerji yerine kömür gibi fosil yakıtlara yatırım yapmak, Kyoto Protokolü ilkelerine ters düşmüyor mu? Bakanlığınızın bu konudaki görüşleri nelerdir?

2. “Günün Fosili” ödülünün sahibi olmak konusunda ne düşünüyorsunuz?

3. Türkiye, diğer ülkeler nezdinde prestijini ve güvenilirliğini artırmak amacıyla Kyoto Protokolüne katıldığına göre, Türkiye’nin taahhüt ettiği ilkelere aykırı davranması ve “günün fosili” ödülü alması, bu prestij ve güvenirliğe zarar vermiyor mu?
4. Bakanlığınızın, karbon emisyonunun azaltılması ve doğal yakıtların hızlı tüketilmesinin çevreye verdiği zararlar konularında bir çalışması var mıdır? Bu çalışmalar nelerdir?
5. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının 2012 yılını Kömür Yılı ilan etmesine karşı herhangi bir itirazınız olmuş mudur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir