2017 Endeksinde Türkiye’nin iklim karnesi “Çok Kötü” iklim politikası “Sıfır”.

Spread the love

 22.Taraflar Konferansı-COP22 Marakeş’de İklim Değişikliği Performans Endeksi-2017 açıklandı. Türkiye karnesi “çok kötü” ülkeler arasında yer alırken iklim politikasında sonuncu oldu.

16 Aralık 2016- Marakeş’de Germanwatch ile Küresel İklim Ağı-Avrupa’nın (Can Europe) birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı. Salımların %90’ından sorumlu 58 ülkenin değerlendirildiği rapor ile ülkelerin iklim değişikliği ile ilgili son performansları değerlendirildi. Türkiye listede 51. sıradaki yerini korudu ve “çok kötü ülkeler” arasında yer aldı.

İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için ilk üç sıranın boş bırakıldığı listede, geçmiş hükümetlerin başarılı politikaları sonucunda İngiltere 6., İsveç 5. olurken Paris Anlaşmasındaki rolü Fransa’ya 4.’lük getirdi. Zirveye ev sahipliği yapan Fas ise geçen sene 10. sırada iken bu sene 8. sıraya yükselerek gelişmiş ülkelerin iklim politikaları ile rekabet edilebildiğini ortaya koydu.

2017 Performans Endeksi gelişmekte olan ülkelerin iklim politikalarında önde giden gelişmiş ülkeleri yakalamaya başladığını ortaya koydu. Ayrıca yenilenebilir enerji sektörü iki basamaklı büyüme kaydederken, petrol tüketiminin düşük fiyata rağmen düştüğünü ortaya koydu. 2005 yılından bu yana kömür tüketimi en alt seviyeye ulaşırken, kömür sektörünün savunmaya geçtiği belirtildi. Raporun yaarlarından Jan Burck “Düşük karbon ekonomisine geçiş açık bir şekilde hızlanıyor. Ancak bazı ülkeler kötü performns sergilerken bazıları ise geriye gidiyor” dedi.

iklimendeksi-haritaweb

İklim politikalarında Türkiye sıfır çekti!

Geçen Mart ayında son kömürlü termik santralini kapatan Belçika 12. sırada yer alırken, 8. sırada yer alan ev sahibi Fas iklim politikası başlığında 58 ülke arasında ilk sırada yer aldı. Paris Anlaşması’na onaylamayan, iklim değişikliği ile ilgili mevzuat ve politikalarda ilerleme kaydetmeyen Türkiye ise iklim politikaları başlığında sıfır çektiği görüldü. Raporda ayrıca iklim değişikliği ile ilgili kaynak yaratmayan Türkiye’nin uluslararası finans kurumlarından bunları karşılamak istemesi yer aldı.

iklimendeksi-tr-fas

Türkiye’nin 51. Olması Ne Anlama Geliyor?

Rapora katı koyan uzmanlardan biri olan 350 Ankara’nın kurucularından Önder Algedik Türkiye’nin durumunu değerlendirdi. Algedik Türkiye’nin karnesi kötü olsa da batan yüksek karbon ekonomisi gemisinde olmasının asıl problem olduğunu belirtti. Türkiye’nin yerli kömür politikalarının ithal kömürü arttırdığını ve bu yüzden kömür, doğalgaz ve petrolünü ithal ettiği fosil yakıt tedarikçisi ülkeler ile aynı listede yer aldığını ekledi. Kömür ve İklim Değişikliği 2016 raporuna göre Türkiye’nin mevcut 16 bin MW güce sahip kömür santraline karşılık 25 bini ithal kömür olmak üzere 29 bin MW resmi izin süreçlerinde kömürül termik santral projesi bulunuyor.

350 Ankara: iklim değişikliğini durdurmak için mücadele eden bir eylem imecesidir. Atmosferde olması gereken karbondioksit miktarının milyonda 350 parçacık olmasını hedefler. Bugün bu rakam 400 parçacık mertebesindedir. 350 Ankara küresel düzeyde eylemlere destek verir, yerel mücadeleyi örgütler. 350 Ankara aktivistlerin ve destekçi örgütlerin gönüllü olarak çalıştıkları bir eylem aktivizmi olup Sivil İklim Zirvesi destekçilerindendir.

Germanwatch ile Küresel İklim Ağı-Avrupa’nın (Can Europe) birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi dünyadan 280 iklim ve enerji uzmanın yardımı ile hazırlanıyor. Endeks, toplam seragazı salımından ülke politikalarına kadar çeşitli kıstaslara göre hazırlanıyor. Raporun bağlantısı (Çarşamba, 13:30’dan sonra): www.germanwatch.org/en/ccpi

 Kömür ve İklim Değişikliği 2016 raporu için: http://www.onderalgedik.com/komur-2016/

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir