İklim Değişikliği Performans Endeksi 2019 açıklandı, Türkiye kötüler arasında

Spread the love

Polonya’nın Katowice kentinde süren COP24, 24. Taraflar Konferansında yeni bir rapor daha duyuruldu. Germanwatch,  Küresel İklim Ağı-Avrupa’nın (Can Europe) ile New Climate Institute’nin birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi salımların %90’ından sorumlu 56 ülkenin ve AB’nin iklim değişikliği ile ilgili son performanslarını değerlendiriyor.  Türkiye geçen yılki 47. Sırada iken bu sene 50. Sıraya düşerek fosil yakıt tüccarlarının olduğu kötüler listesinde yer aldı.

İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için ilk üç sıranın boş bırakıldığı listede, yenilenebilir ve kişi başı salımlardaki ilerleme nedeniyle İsveç dördüncü olurken, Fas bir basamak yükselerek beşinci oldu. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Litvanya düşük emisyonları ve yüksek yenilenebilir enerji politikası ile altıncı sırada yer aldı oldu. Fas en iyi iklim politikasına sahip ilk 5 ülke arasında yer alırken Türkiye ise Avustralya ve Paris Anlaşmasından çıkan ABD ile en kötü politikaya sahip 3 ülke arasında yer aldı.

Fas, Türkiye’nin yaptığı gibi kişi başına düşük olan emisyonlarını bahane etmeyip ve de artışa gitmeyip azaltmayı hedefledi.  Ülke dünyanın en büyük güneş santralini açarak ve bunları rüzgar projeleri ile destekleyerek 2020’dde %42 yenilenebilir, 2030’da ise %52 yenilenebilir hedefini yakalayacak gibi görünüyor.

Yükselen Hindistan, Düşen Almanya

Geçen sene 14. Sırada olan Hindistan yenilenebilir enerji konusunda kat ettiği mesafe, 2030 yılı için iddialı hedefi ile 11. sıraya yükseldi . Almanya ise 22. sıradan 27. sıraya düşerek orta seviyede ülkeler arasına yerleşti. Bunda Almanya’nın 2009’dan bu yana emisyonlarını düşürememesi, iklim ve enerji politikasında öncülüğünü sürdürememesi önemli etkenler arasında. Almanya’nın durumunu Jan Burck değerlendirmesinde ” Kömürden çıkmak konusunda kararlar ve ulaşım sektörünün karbonsuzlaştırılması planları hala eksik. Ayrıca emisyonları azaltacak bir karbon fiyatlandırma programı hala devreye sokulmadı. Fakat hükümetin hala  bunları geliştirme ve tekrar güçlü bir iklimi koruma mevzuatını gelecek yıl çıkarma şansı var.” dedi.

Türkiye Neden Bir Fas Olamadı!

Türkiye özellikle son yıllarda lisansız projelerin yarattığı yatırım ortamı ile yenilenebilir enerji artışında dördüncü sırada yer alırken bu artış çok sayıda fosil yakıt santrali ile birleşince yenilenebilir enerjinin payı kısmında 22. sıraya düşüyor. HES’ler dahil 2030 yılı yenilenebilir hedefinde ise 44. sıraya kadar düşüyor.

Aynı durum seragazları emisyonlarında da var. Kişi başına düşen emisyonlarda fena bir yerde olmayan Türkiye, bu noktada 14. sırada iken, aşırı kömür, petrol, asfalt ve beton yüzünden ortaya çıkan eğilimden dolayı 59. Sıraya düşüyor. Buradan da görüleceği üzere kişi başına salım artışında en kötü ikinci ülke Türkiye ve mevcut avantajını tamamen dezavantaja çeviriyor.

Türkiye’nin 50. Olması Ne Demek?

350Ankara ekibinin de katkı koyduğu raporda Türkiye’nin asfalt-beton-kömür-petrol-gaz merkezli politikalarının listeye yansıdığı görülüyor. Türkiye’nin kötü skoru 5 nedenden kaynaklı:

1-Türkiye’nin Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü’ne zaten çok geç taraf olması,

2- Paris Anlaşması’na hala taraf olmaması, Anlaşma ‘ya esas olan niyet beyanı, yani INDC ile daha fazla iklimi değiştireceğini ortaya koyması,

3-Ülkede iklime dair yeterli mevzuatın olmaması ve olanların uygulanmaması.

4- Buna ek olarak enerji tüketimi ve emisyonlarda en kötüler arasında olmamasına rağmen eğilimin en kötü ülkeleri hedeflemesi,

5- Bütün bunlar olurken, hem uluslararası finansmandan yaralanıp hala daha fazla para ve emisyon artışı talep etmesi.

Durum böyle olunca kendi fosil yakıt fakiri Türkiye ABD, Suudi Arabistan, Rusya, İran ve Avustralya gibi hem fosil yakıt zengini, hem de iklim politikaları fakiri ülkeler arasında yer alıyor.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir