Kömür ve İklim Değişikliği 2016 raporu: Türkiye için endişelendiren rapor!
Kömür ve İklim Değişikliği 2016 Raporu’na göre, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı, “resmi söylemin aksine artarken” yeni kömürlü termik santrallerin de eklenmesiyle, Türkiye’nin ileride ekonomisini karbonsuzlaştırması “imkansız” hale geliyor.
EPDK listelerine göre, Türkiye günümüzde 59 santrali ile, 16 GW kurulu güce sahip.
“Enerji sektörü, sera gazı salımının en kritik sorumlusu”
Türkiye’de sera gazı salımlarındaki artışın en kritik sorumlusunun kömür ve doğalgaz olduğuna dikkat çekilen raporda, 1990’da 207,8 milyon ton olan salımların 2014’de 467.6 milyon tona çıktığına dikkat çekildi.
Bu tarihler arasında, enerji sektörü, 259.8 milyon ton olan sera gazı salımlarındaki bu artışın “206,6 milyon tonundan sorumlu oldu”. Raporda, Türkiye’nin atmosfere saldığı sera gazlarının 24 yılda yüzde 125 arttığı, enerji sektörü kaynaklı sera gazlarının ise 1990-2014 arası yüzde 156 artış gösterdiği belirtildi.
Raporda ayrıca, “Artışın 167.2 milyon tonu, kömür ve doğalgazın yakılması ile ortaya çıkan karbondioksit kaynaklı” denildi.
Rapora göre, Türkiye’nin toplam kömür tüketimi, 1990 ve 2014 yılları arasında 54.5 milyon tondan 97 milyon tona yükseldi. Rapordaki veriler, bu 42.5 milyon ton artışın yaklaşık 41.5 milyon tonunun, “kömürlü termik santrallerden kaynaklandığını” gösterdi.
Raporun yazarı Önder Algedik, “Türkiye’de ithal kömür kullanımının 2002’den beri termik santraller yüzünden arttığını görüyoruz” diye açıkladı. Santrallerin “çift kulvarda” büyütüldüğünü belirten Algedik, şu açıklamayı yaptı:
“Son dönemlerde yetkilerden enerji bağımsızlığı için yerli kömürü destekleyen açıklamalar duyuyoruz. Hatta, Tufanbeyli İthal Kömür Santrali açılışında Cumhurbaşkanı [Recep Tayyip Erdoğan], ithal kömüre karşı olduğunu beyan etti. Ancak, veriler Türkiye’nin hem ithal kömürü hem de yerli kömürün kullanımını artırma arzusunda olduğunu gösteriyor. Üstelik, öncelik ithal kömüre verilmiş durumda. Türkiye, 2002’den beri AKP döneminde her geçen gün kömüre bağımlı hale geliyor.”
“‘Enerji artışı’ gerekçesi, fosil yakıtların üretim ve tüketimini arttırmaya yönelik”
Bu artışlara gerekçe gösterilen “enerji ihtiyacının” aslında “fosil yakıtların üretimini ve tüketimine arttırmaya yönelik” olduğu uyarısı yapılan raporda, bu nedenle, 1990’da yüzde 18.6 olan fosil yakıt dışı enerji kaynaklarının payının, 2014’de yüzde 9.9’un altına düştüğü bildirildi.
Algedik’in raporu, Türkiye’nin “yüksek karbon politikaları sonucunda kendi kömürünü yakmak için 4 GW kurulu güç, dünyanın kömürünü yakmak için 25 GW kurulu güç ekleme” yönündeki hazırlıklarına işaret etti. Rapora göre, EPDK lisanslama süreçlerinin yanında, tekrar başlatılan kömür arama çalışmaları ile yeni 7.2 milyar ton rezerv “devlet eliyle” geliştirildi.