Yerküre En Sıcak 2. Yılını ve 3. Haziran Ayını Yaşadı

Spread the love

Kuzey Buz Denizi ve Antarktika küçülmeye devam ediyor…

Yerkürenin mevsimsel değişimleri düşünüldüğünde, Haziran ayı kritik bir noktada duruyor. Haziran Kuzey Yarım Küre için yaz, Güney Yarım Küre içinse kış gün dönümüne işaret etmekle birlikte; iki yarım küre için de ortak bir bağlamda yılın yarılandığı anlamına geliyor. Haziran bu hususta, farklı bilimsel otoritelerce yıllık iklimsel kontrollerin yapıldığı ve dünya “iklim değişikliği kamuoyuyla” paylaşıldığı bir ay olarak karşımıza çıkmakta.

Haydi Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA)’nın, küresel ısınma verileri dahilinde gezegenimizin bu yıl ve haziran ayı başından itibaren nasıl değiştiğini anlatan analizlerine bir göz atalım:

Haziran:

NOAA Ulusal Çevre Bilgi Merkezi bilim insanlarına göre, yerkürenin 2017 yılı haziran ayı ortalama sıcaklık değeri, 20.yüzyıl ortalama sıcaklık değeri olan 15.5 santigrat derece’nin 0.82 santigrat derece üstünde olacak şekilde kayıtlara geçti. Böylesi bir ölçüm, 1880-2017 haziran ayları küresel sıcaklık skalası göz önünde bulundurulduğunda; ölçülen en sıcak ikinci haziran ayı olan 2015 Haziranı ve en yüksek sıcaklık rekoru sahibi 2016 Haziran’ının ardından, iklimsel kayıtlara en sıcak 3. Haziran ayı olarak geçti. Ayrıca Haziran 2017, 20.yüzyıl sıcaklık ortalamalarını geçen üst üste kaydedilmiş 41.en sıcak haziran ve 390. en sıcak ay olarak da karışımıza çıkıyor.

2017’nin başından bu yana:

2017 yılı yıllık sıcaklık ortalaması ise sene başından bu yana, 20.yüzyıl yıllık sıcaklıklarının ortalama değeri olan 13.5 santigrat dereceyi 0.91 santigrat derece ile geride bırakmış bulunmakta. Bu iklimsel veri ise, kayıtlara geçen en sıcak yıl olan 2016 yılı değerlerinin 0.16 santigrat derece altında kalmasına rağmen, 2017’nin en sıcak ikinci yıl olduğunu gösteriyor.

Rakamlarla İklim

Dünya’nın farklı bölgelerinde, özellikle haziran ayı içinde gözlenen, dikkatleri çeken diğer aşırı iklim olayları:

Kutup buzulları erimeye devam ediyor:

Bu haziran, Kuzey Buz Denizi buzul seviyeleri 1981-2010 yılları arasında yapılmış ortalama seviye ölçümlerinin 7,5 altında olarak ölçüldü. Bu seviye, ölçümlerin başladığı yıl olan 1979’dan bu yana kaydedilmiş 6.küçük aylık değer demek. Antarktika için yapılan benzer ölçümler ise 2017 Haziran ayı verilerinin aylık ortalamaların %6,3 altında olduğunu gösteriyor. 1979’dan bu yana kaydedilmiş aylık ortalama değerler göz önüne alındığında ise, 2017 Haziranı 2002 Haziran’ından sonra ikinci en düşük buzul seviyesine sahip ay olarak kayıtlara geçti.

Karalar ve okyanuslar artık daha da sıcak:

2017 Haziran ayı yeryüzü ve deniz yüzeyi yıllık ortalama sıcaklıkları kayıtlarda, tüm zamanların kaydedilmiş en sıcak ikinci yılı olarak yer aldı. Veriler aynı zamanda 2017’nin, Haziran ayları verileri arasında, 4. en sıcak yeryüzü ve 3.en sıcak deniz yüzeyi sıcaklık kayıtlarına da sahip olduğunu bildiriyor.

Afrika ve Avrupa en fazla ısınan kıtalar arasında başı çekiyor:

Afrika bu yıl en sıcak haziranını yaşarken; Avrupa 2007’den sonra en sıcak yılını yaşamaya devam ediyor. 2005 yılında “en sıcak Haziran” verilerini kayıtlara geçiren Güney Amerika bu yıl 3. en sıcak haziranını yaşıyor. 2017 Haziran ayı sıcaklık kayıtları, Kuzey Amerika’nın 10.en sıcak; Antarktika’nın ise 50.en sıcak yılını yaşadığını gösteriyor.

Detaylı bilgiler için tıklayınız.

Derleyen: Oğuz Tosun /Change for Climate- C4C Project

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir