Yunanistan ve Türkiye için Kömür Santrallerini Kapatalım!
Yunanistan büyük bir orman yangının ile boğuşuyor. 15 yerden çıkan yangın yüzünden onlarca insan hayatını kaybetmiş durumda. Yaşamını kaybeden hayvan ve bitkilerin ne kadar olduğunu bilmiyoruz.
Kundakçılar Arasında İklim Değişikliği Var!
Yunanistan Avrupa ile beraber 2003 yılından bu yana en sıcak yılını yaşıyor. NOAA tarafından hazırlanan 2018 Küresel İklim Raporu Haziran raporunda Avrupa’nın 2003’den bu yana en sıcak ayı olduğunu ortaya koyuyor. Benzer şekilde, Yunanistan’dan son birkaç gün hariç aşırı sıcakların çok ciddi yaşandığını ayrıca haberlerde yer alıyor.
Çok açık ki 15 yerde çıkan bir yangın ciddi bir kundakçılık şüphesi doğuruyor. Ama yangının bu kadar büyümesinde iklim değişikliği, yani dökülen beton, asfalt, yakılan petrol, kömür ve gaz ile çok bağlantılı.
İstanbul’daki su baskınlarının kaynağı da aynı!
Geçen haftalarda ülkede ve özellikle İstanbul’da her yağış su baskınlarına dönüştü. Çok açık ki bu kadar asfalt ve beton kaplı bir kent her yağışta aynı sorunu yaşıyor. Aşırı iklim olayları arttıkça son daha sert yaşanıyor. Yani Yunanistan’da yangınları büyüten şey ile İstanbul’u su altında bırakan şey aynı, aşırı fosil yakıtlar.
Türkiye için büyük fırsat: Kömür Santralleri Kapatılsın!
Türkiye 1990’da atmosfere 210,7 milyon ton sera gazları salarken 2016’da üstüne 285 milyon ton daha ekleyerek tam 496 Milyon ton saldı. Yani Türkiye iklim değişikliğine katkısını % 135,4 arttırdı!
Konu kömür santrallerine gelince durum daha kötü. Gazete Duvar’da yer alan Önder Algedik’in bu değerlendirmesi Kömürlü Elektrik Santralleri, KES”lerdeki durumu ortaya koyuyor:
“Bu ülkenin 1990’da hatta 2000’e kadar bir tane bile ithal kömür santrali yoktu. Özellikle 2000 yılı sonrası ithal kömür santralleri ortaya çıktı. Bu bağımlılığa yerli kömür yetmeyeceği için ithal kömür projelerinin patlaması ile ülke bugün dünyanın kömürünü yakar hale geldi. 1990 yılında termik santrallerde yakılan kömür atmosfere 24 milyon ton karbondioksit verirken 2016’da 94 milyon tona çıktı. Yani yüzde 135,4 değil YÜZDE İKİ YÜZ DOKSAN artmış!”
Çok açık ki Yunanistan’daki yangınların büyümesinde ve geçtiğimiz su baskınlarının faili ortak, en büyük fail ise KES’ler.
KES’Ler kapatılsın, Halklar ve İklim Mutlu Olsun!
Bunun için Türkiye’nin yapacağı şey basit:
1- Öncelikle inşaatı başlamamış olan Elbistan Akbayır KES, Alpu KES, Dosab, Çırpılar, Bartın yada Trakya’da çalışmaları süren projeler yol yakınken iptal edilsin.
2- İnşaat halindeki projeler durdurulsun, zararın neresinden dönülürse kardır diyelim. Hem bölge halkı sevinsin, tarımına devam edebilsin.
3- Mevcut santralleri önce ömrü zaten dolmuş olanlarla ve hala filtresi bile olmayanlarla başlayarak kapatılsın. Bunlar yapılırkende daha fazla verimlilik çalışamaları yapılır ve kalan santraller de kapatılır.
Hesap çok basit. Ülkenin kurulu gücü 87 bin MW, günlük tüketim 50 bin MW’ı geçmiyor. İthal ve yerli santraller ise 17 bn MW. Yani hepsi gitse 70 bin MW bu ülke için yeterli.
Yunanistan’da yaşanan yangın ortada, Türkiye’de yaşanan felaketler ortada. Bu felaketlerde ikim değişikliğinin ve KES’lerin rolü de ortada. Kömürlü Elektrik Santralleri KES’leri kapatalım. Hem Atinalılar hem İstanbullular hem de bütün Anadolu mutlu olsun.
Dayanışma için önerimiz basit, Yunanistan ve Türkiye için kömür santrallerini kapatalım.