Zeytinliğini, Merasını, Kıyısını Seven Görev Başına

Spread the love
Güncelleme: Vekillerle hemen bağlantıya geçmek için tıklayınız.

TBMM koridorlarında yeni bir torba kanunu tasarısı dolaşıyor. Resmi adı “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”. Gerçekte ise bu tasarıya eski sanayi tesislerini zeytinliklere, meralara taşımak, buraları ise bina sektörüne kazandırmak tasarısı diyebiliriz.

Yanlış duymadınız. 76 maddeden oluşan 24 kanun ve 3 KHK’yı değiştirecek tasarı TBMM Sanayi Komisyonunda (Uzun adı: TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu görüşülmeye başlanacak. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı yürürlükte olan zeytincilik, mera ve kıyı kanunlarını ilgilendiren bir düzenlemeye sahip ama, bu konularla ilgili Meclis ihtisas komisyonlarına iletilmesine ve o komisyonlarda tartışılmasına hiç gerek duyulmamış nedense. Mesela Meclisin Çevre, Tarım ya da Bayındırlık Komisyonları tasarıdan bi haber.

Torba kanunun içeriğini tam olarak kimse bilmiyor. AB mevzuatında bir dekarda 3 zeytin ağacı için destek verilirken, ülkemiz mevzuatında destek için 10 zeytin ağacının yeterli olduğunu da kimse bilmiyor. Türkiye’nin dünya zeytin ağacı varlığında 4’üncü, zeytinyağı üretiminde ise 5. sırada olduğunu, topraklarımızda ortalama bir dekarda 10-12 ağaç olduğunu da kimse bilmiyor. Herhalde o yüzden bütün zeytin ağaçları kesilebilir hale getirilsin diye bu tasarı ile 15 ağacın altı zeytinlik tanımından çıkartılıyor!

Tasarıda gerekçelerde teşviklerden ve üretimin canlanmasından bahsedilirken konuya dair hiçbir çalışma, rapor ve analiz ortaya konulmamış bile. Örneğin şimdiye kadar verilen teşviklerin nereye gittiği ve ne kadar sonuç aldığına dair Tasarının “Genel Gerekçe”sinde ya da “Madde Gerekçeleri”nde bir bilgi bulunmamakta.

Tasarının asıl amacı yerleşim alanları içinde kalan sanayi sitelerinin taşınması ve buraların inşaat sektörüne açılması. Neden mi?

  • Taşınmayı kolaylaştırmak için zeytin sahasının tanımı (Md2) değiştiriliyor,
  • Zeytincilik (Md.4) ve Kıyı Kanununa (Md26) istisna getiriliyor.
  • Mera Kanununda taşınma lehine kolaylık getiriliyor. (Md.30)
  • Hatta organize sanayi sitelerine gayrimenkul yatırımcısı olmaları sağlanıyor (Md49)
  • Yetmiyor, üstüne devlet kamulaştırdığı bu arazilerden tamamen veya kısmen bedelsiz parsel tahsis edebiliyor (Md49), elektrikte TRT payından (Md5) tutun emlak vergisine (Md12) kadar pek çok şeyi muaf tutuyor.

Çok açık değil mi?

Böyle bir tasarının hiçbir yurttaşın, vekilinin ve hatta herhangi bir sanayicinin kabul edebileceğini düşünmüyoruz. Tarıma dayalı sanayi tesisleri için zeytin işleyen ve zeytinyağı üreten sanayicilerin bu tasarıya baş kaldırması gerekmez mi? Acaba bu tasarıyı kim destekliyor?

Sayın vekiller, lütfen TBMM’den bu torba yasa tasarısının tamamen çekilmesi için bir işbirliği ortaya koyun, bir çözüm üretin ve bütün süreci kamuoyu le şeffaf bir şekilde paylaşın.

Sevgili aktivistler, bunun duyulduğunu, izlendiğini ve bilindiğini Meclis duvarlarının arkasına fısıldamanınşimdi tam zamanı. Lütfen TBMM’de bütün vekillere ve özellikle tasarının esas komisyon üyelerine (buradan) ulaşmaya çalışalım. Onlara beton ve asfalt kaplı kentler için meraların ve zeytinliklerin sözde sanayi üretimi adına mahvedilmesini istemediğimizi iletelim.

Kanun Tasarısına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Komisyon başkanına dilekçe için detaylar burada (YENİ)

Vekillere ulaşmak ve katkılarını istemek için detaylar burada (Yeni)

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Zeynep yegin dedi ki:

    Zeytinlklerin ve kiyilarin imara acilarak , talan edilmesine karsiyim. Asistani k zeytin agaclari yerine , daha fazla bicimsiz beton yiginlari görmek istemiyorum.

  2. Gamze dedi ki:

    Nefesimiz bizlere ve gelecek nesillere kalsin,İslam’in yol isigi Kuran’i Kerim de bile belirtilen şifa kaynağı zeytin ve zeytinyagimiza sahip cikalim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir