Kanal İstanbul ÇED raporuna ülke olarak itiraz ediyoruz.

Spread the love

1595 sayfalık ÇED raporu apar topar son şekline verildi ve itiraz için sadece  10 gün süre tanındı. Bu kadar acele etmeleri itirazlarımızı örgütleyemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Projenin detaylarını işin başından beri biliyoruz ve kadar doğa tahribatı yaratacağını, ekonomik ve ekolojik krize yol açacağını hep biliyorduk. ÇED bunların tekrar somutlanması için bir fırsat oldu. Ayrıca projenin rant projesi olduğu da hepimizin malumudur.

Şimdiye kadar bir dizi projeye iklim değişikliği bakış açısından doğa ve toplumu gözeten itiraz dilekçeleri hazırlayan 350Ankara bu seferde yeni bir dilekçe için çalışma yaptı. Amacımız temel noktalara müdahale etmek, depremin, iklim krizinin ve ekonomik krizinin öncelik olmasını sağlamak. Bunun için örnek bir dilekçe, fakslamak isteyenler için bilgiler, CİMER başvurusundaki prosedürü gibi detayların hepsini hazırladık.

Faks Yolu İle Başvuru

İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bağlantıdaki dilekçeyi indirerek faks yollayabilirsiniz. Faks çok iyi bir araçtır, tecrübeyle sabittir.

Faks için numara: 0216 687 44 06 (İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü)

Cimer Yolu ile Başvuru

Cimer başvurusu için:

1- Adrese gidin–> cimer.gov.tr

2- Giriş bilgilerini tamamlayın ve kodu isteyin. Gelen kodu girerek içeri gireceksiniz.

3-İstenilen kimlik bilgilerini girin.

4- Sol üst köşede “Yeni Başvuru” ya tıklayın.

5- Görüş ve Öneri’yi seçin

6- Metni kopyalayıp Yapıştırın ve ileriye tıklayın.

7- Ekranın alt tarafında ” Başvurunuz, CİMER aracılığıyla en kısa sürede sonuçlandırılmak üzere seçeceğiniz kuruma doğrudan iletilecektir.” yazan kutuya tıklayın. Orada Çevre ve Şehircilik Bakanlığını’nı işaretleyin.

(Yasal bilgilendirmeyi okudum, kabul ediyorum. kısmını tıklamayın unutmayın)

8 – Sağ alt köşede “Başvuruyu Tamamla” kutusunu tıklayın, Hayırlı olsun!

9- Burada bırakmayın; deneyiminizi paylaşın, bu bilgileri çevrenizle paylaşın.

10-Böyle mücadeleler örmek,  sokağa çıkartan fikirlerde haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın. Twitter adresimize, Facebook sayfamıza abone olun.

Cimer giriş sayfası

Cimer ve Dilekçe Farkı

Cimer başvurusu 1500 karakter ile sınırlandığı için daha kısa tutulmuştur. Dilekçe’de örnekler daha fazla verilmiştir. Metinde gerekli gördüğümüz küçük değişiklikler yapabilirsiniz.

Bilgilendirici kaynaklar:

1-Neden artık bu projelerin “telafisi imkansız daha fazla zararlar doğuracağını” söylüyoruz: Medyascope TV’de Kanal İstanbul tartışmaları için: https://youtu.be/yO8puZkOdM0?t=567

2- ÇED raporuna ulaşmak istiyorum diyorsanız işte bağlantısı.

3- Cimer’e  nasıl girerim? Bu videoda açıklamalar size fikir verecektir. (Video Bimer versiyonudur, Cimer biraz daha farklıdır)

4- Kanal İstanbul’daki talana ve arka plana  dair bir yazı isterseniz buraya, biraz daha teknik detay görmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

CİMER İçin Dilekçe

—–aşağıdaki kısmı kopyalayınız——

Kanal İstanbul Projesi ile ilgili olarak hazırlanmış olan 1595 sayfalık “Son Şekli Verilen ÇED Raporu“ ile ilgili sadece 10 gün içerisinde görüş ve itirazların iletilmesi istenmiştir.

Rapor pek çok konuyu görmezden gelirken bile telafisi imkansız zararları tanımlamaktadır. Bölgenin susuzlaşacağı, gölün, kente su sağlayan barajın tuzlanacağı gibi pek çok nokta açıkça belirtilmektedir.

Ayrıca rapor pek çok tehlikeyi görmezden gelmiştir. 1,1 milyar metreküp hafriyat yapıp sahilde bir milyon m2 dolgu yaparak İstanbul’un bütün damarlarını kesip üstüne 8 köprü yaparak ve pek çok asfalt-beton yatırımına yol vererek yaratacağı tahribatı anlamaktan uzak olduğu ortadadır.

Projesinin tek açıklaması rant olduğu ortadadır. Nitekim raporun 371. sayfasında gelir kalemi olarak “gayrimenkul gelirleri” ifadesi, hepimizin bildiği arsa toplama haberleri şüphe bırakmamaktadır.

Deprem ve iklim krizine kaynak yokken projeye halkın kaynağının ayrılması müsrifliktir. Zaten ÇED’de YİD modeli ile yapılacağını belirmesi paranın diğer KÖİ modellerinde olduğu gibi halka ödetileceğinin gösteresidir.

Projenin “telafisi imkansız daha FAZLA zararlar” doğuracağı, iklim değişikliğini geri dönülmez noktaya sürükleyeceği, depreme gitmeyen paraların ranta gideceği ortada iken bu kadar ekolojik ve ekonomik çelişkinin olduğu ÇED raporunun iptaline, Anayasa’nın madde 56, madde 90 ve de 4990 sayılı kanununla devlete verilen sorumlulukların dikkate alınarak projenin reddedilmesi için bilgilerinize sunuyorum.

—bu satır hariç kopyalayınız—

Depreme, iklime gitmesi gereken paraların ranta gideceğini herkes biliyor!

15 Cevaplar

  1. Lale Kaçel dedi ki:

    Kanal İstanbula HAYIR

  2. Ibrahim dedi ki:

    Istemiyor.

  3. Ayse Badur dedi ki:

    Kanal istanbula hayir

  4. Sevtap dinçer dedi ki:

    Çevre katliyamına,deprem, tusunami daha bir cok felaket için doğal bir bogaz varken sükse veya yabancıların topraklarımızı sarmamaları için Kanal istanbula hayır diyorum..

  5. Ertuğrul dedi ki:

    İstemiyorum

  6. Nuriye KARAKURUM dedi ki:

    Kanal İstanbul’u istemiyorum

  7. Rabia Lale Baykal dedi ki:

    Kanal Istanbul’a hayir

  8. Zühal dedi ki:

    Kanal İstanbul ÇED raporuna itiraz ediyorum

  9. Nurhan dedi ki:

    Hayır hayır milyar kere hayır Türkiye için bu bir cinayettir. ‼️‼️‼️

  10. Cevat Ayvalı dedi ki:

    Kanal İstanbula kesinlikle ititraz ediyorum. Trakya bölgesini bir jest için harcamaya gönlim razı değil. Kanalın açılması dururmunda bölgeye ne kadar zarar vereceği bilim adamlarınca devamlı açılanmaktadır. Bunu bir kişinin amacına teslim edemeyiz.
    Raporu kesinlikle red ediyorum.

  11. Gülden dedi ki:

    Ülkemizin HUZURU,BÜTÜNLÜĞÜ,GELECEĞIicin,hayır,hayır
    HAYIIIIRRRR

  12. Aysel Uyanık dedi ki:

    İsytemiyoruz

  13. Vildan dedi ki:

    Kanal İstanbul a hayır

  14. Nurset Ermurat dedi ki:

    kanal istanbula HAYIRRR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir