İklim Değişikliği Eylem Planı: YEŞİL DEMOGOJİ!

Spread the love


Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından İklim Değişikliği Eylem Planı-İDEP’in tamamlandığı duyuruldu. (duyuru için tıklayınız!)

İDEP ile ilgili olarak sivil toplumun da katılımı ile çeşitli hedeflerin alındığı ifade edildi. Konu ile ilgili olarak Tüdef, yaptığı açıklamada, süreci takip etmelerine ve itirazlarını 23 Mayıs tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı’na iletmelerine rağmen hiçbir görüşlerinin değerlendirmediğini ifade etti. Nitekim 2 Haziran tarihinde ise Tüdef konuyu kamuoyu ile paylaşmış idi.
Açıklama ile ilgili olarak Tüdef Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, zaten planın ulusal ve detaylı hiçbir sayısal sera gazı azaltımı hedefi içermediği, konulan eylemlerin kömürün tamamını kullanmak gibi iklimi öldüren eylemler olduğunu ve hatta asıl eylemleri engelleyecek şekilde kurgulanmış olduğunu ifade ederek planın tüketiciye ciddi fatura ödetmeyi amaçladığını duyurmuştu.

Bakanlık “Yeşil Demogoji” Yapıyor!

Bakanlığın yaptığı açıklamada, elektrik dağıtım kayıplarının %8’i indirilmesi, vahşi depolama alanlarının kapatılması, kamu binalarına enerji tüketiminin %20 azaltılması gibi eylemlerin 2023 yılına kadar yapılması hedefleniyor. Çetin, insanlar için normalde yapılmış olması gereken eylemlerin iklim için yapılıyormuş gibi gösterilerek “yeşil demogoji” yapıldığını ifade ederek ekledi: “ Elektrik dağıtım kayıplarını indirmek için neden 2023 bekleniyor? Bunu zaten yapmış olmaları gerekmiyor muydu? Benzer şekilde, kamu binaları enerji kullanımını %20 azaltmak, vahşi çöp sahalarından kurtulmak içinde 2023’e kadar beklemeye gerek yok. Belliki, Bakanlık, elektrik dağıtım kayıplarının halkın ödediği, kamu binalarının enerjiyi verimsiz kullandığı, atıkların geri dönüşümü, azaltımı ve tekrar kullanımı politikalarının ise hedef olmadığı bir planı kabul etmemizi istiyorlar. Aslında, Bakanlık yapılmış olması gereken işleri iklim değişikliğini durdurma hedefi diyerek tam bir yeşil demogoji yapıyor”.

Hatırlanacağı üzere, Türkiye İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü’ne görüşüldükten 12 yıl sonra 180 ülkenin ardından katılmış, 2009’da görüşülen Kopenhag Uzlaşmasına ise 140 ülkenin hedeflerini iletmesine rağmen Türkiye “yeterince kirletmediği” gerekçesi ile azaltım bildiriminde bulunmamıştı. Bildirimde bulunan ülkelerden Endonezya %26, Meksika ve Güney Kore %30, Brezilya ise %38 salım artışlarını azaltma hedefi koyarken, Maldivler gibi bazı ülkeler ise karbon nötür olmayı 2020 hedefi olarak Birleşmiş Milletlere iletti. Türkiye ise 2009 yılnda salımlarını 1990’a göre ikiye katlarken, 2020’de üçbuçuka katlamayı planlıyor.

Türkiye’nin sürece daha iyi katılmasını sağlamak için 350 Ankara tarafından 24 Eylül 2011’de Ankara’da bir eylemin gerçekleştirileceğini ve bu eyleme Tüdef’in destek vereceği ayrıca duyurudu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir