TÜİK açıkladı, AKP İklimi Değiştiriyor!
TÜİK’in açıklamış olduğu 2012 yılı seragazı envater verilerine göre AKP iklimi değiştiriyor.
AKP öncesi 11 yılda kişi başına düşen emisyonlar 0,9 ton artarken, AKP iktidarını kapsayan 11 yıllık dönemde 1,5 ton arttı.
Nitekim, AKP öncesi 11 yılda toplam emisyonlar %48 artarken, 11 yıllık AKP döneminde %58 arttı.
Ormana otoyol, ovaya kömür santreli, kentiçine otoyol politikaları kendini seragazı emisyonlarında göstermiş oldu.
TÜİK’in açıklamasını aşağıda okuyabilirsiniz:
Kişi başı seragazı emisyonları arttı
CO2 eşdeğeri olarak 2012 yılı toplam seragazı emisyonu 1990 yılına göre %133,4 artış gösterdi. 1990 yılında kişi başı CO2 eşdeğer emisyonu 3,4 ton/kişi olarak hesaplanırken, bu değer 2012 yılında 5,9 ton/kişi olarak hesaplandı.
CH4 emisyonlarındaki en büyük payı atık kaynaklı emisyonlar oluşturdu
CH4 emisyonlarının %55,7’si atıktan, %34,8’i tarımsal faaliyetlerden, %9,5’i ise enerji ve endüstriyel işlemlerden kaynaklandı.
N2O emisyonlarındaki en büyük payı tarımsal faaliyetler oluşturdu
N2O emisyonlarının %73,4’ü tarımsal faaliyetlerden, %12,8’i atıktan, %7,1’i endüstriyel işlemlerden, %6,7’si ise enerjiden kaynaklandı.
Özellike görsel için kutluyorum. Bir de kalkınma planları yıllık aralıklarına göre bir değerlendirme yapsak, yapıldıysa paylaşsak. Özellikle AKP’nin doludizgin koştuğu! 2007-2013 arası gerçekleşen 9. Kalkınma Planı’nı yıllara göre gözlemlediğimizde, 10. Kalkınma Planı (2014 – 2018)hedeflerine daha ayrıntılı girebilir ve yorumlayabiliriz. Bu yıl “10. Plan 2014 Yılı Programı” ve “10. Plan 2014 Yatırım Programı” yayınlandı. Bu yıllık politikaları da iyi yorumlamamız lazım, 2015’e az kalmışken. Ben “İD adaptasyonu” için bu bakışla çalışıyorum.
İyi çalışmalar dilerim