Balıkesir’de Mahalleye Kaçak Kömür Santrali

Spread the love

Balıkesir’de kaçak konumdaki kağıt fabrikasına kömürlü termik santral yapılıyor. 10 köyün tarım arazilerinin ortasına, hastaneye 700 metre, en büyük içme suyu havzasına 4 km mesafeye yapılması planlanan santral için Temmuz 2015’de ÇED raporu bakanlığa teslim edildi. Projenin insana ve doğaya vereceği ve telafisi mümkün olmayan zararları kamuoyu ile paylaşıyoruz.

350A-Balıkesir-WebSantral tarıma, iklime, yaşama zarar verecek

ÇED raporunu incelediğimizde, Albayraklar’a ait Varaka Kağıt Sanayii’nin önerdiği projenin yılda yakacağı 173 bin 250 ton kömür ile pek çok şeye zarar vereceğini 7 Maddede özetleyelim;

  1. 55 bin ton uçucu kül! Uçucu madde oranı %32 olan kömür ile yılda 55 bin ton uçucu külü tarım arazilerine, içme suyu barajına ve yakındaki hastaneye yayacak.
  2. 35 bin ton kül! Santral yılda 35 bin ton kül üretecek. Ancak, ÇED raporunda nasıl depolanacağına dair hiçbir bilgi yok. Külün belli bir süre depolanması bile hesaba katıldığında Balıkesir gibi rüzgarı yüksek bir bölgede yakın tarım arazilerini nasıl etkileyeceği belli değil. Başka bir bölgeye taşınması durumunda ise ne olacağı belirtilmiyor.
  3. Balıkesir’de evlerin yarısının kömür yakmasına eşit! Yakılacak kömür 395 bin hanenin bulunduğu Balıkesir’de evlerin neredeyse yarısının kömür yakmasına eşit miktarda kömür tüketilecek. Yani artık Balıkesir’in temiz havası kalmayacak.
  4. 10 bin Tır seferi! 173 bin ton kömür ve 35 bin ton külü taşımak için tır yada silobasların sefer sayısı.
  5. 400 bin ton CO2! Santralin çalışması ile atmosfere salınacak ve iklimi değiştirerek karbondioksit miktarı. Türkiye’nin atmosfere saldığı seragazı salımı 1990-2013 arası %110 artmışken, santral bu artışa katkı sağlayacak.
  6. Her mahalleye Kömür Santrali! Türkiye’nin atmosfere saldığı her 5 sera gazından 2’si kömür kaynaklıdır ve bunun da biri kömür santrallerine aittir. Yani iklimi değiştiren sera gazlarının amiral gemisi kömürdür ve bu geminin kaptanı ise termik santrallerdir. Her fabrikanın elektrik ihtiyacını kömürden sağlamayı planlaması durumunda bu rakamlar katlanacaktır.
  7. Proje Kaçak Arazide! SEKA’ya ait olan ve değeri 51 milyon dolar olarak tahmin edilen, 1,8 milyon metrekarelik bir araziye kurulu olan fabrika 1,1 milyon dolara özelleştirildi Özelleştirme kararı ardından açılan davalarda bu karar iptal edilmesine rağmen uygulanmadı. Kamuya ait bu arazide yapılan kömür santrali aslında kaçak. Mahkeme kararları ile kaçak durumda olan proje için 317 milyon TL harcanarak iklime, tarıma ve yaşama zarar verecek projenin yapılması hedefleniyor.

Sonuç olarak;

  • Türkiye’nin atmosfere saldığı her 5 sera gazından 2’si kömür kaynaklıdır ve bunun da biri kömür santrallerine ait iken ve 1990-2012 arası Türkiye kömürlü termik santralleri ile atmosfere %219 daha fazla seragazı salmışken ,
  • Bilimsel raporlar iklim değişikliğinin durdurulması için kömürün %80’i toprakta kalması gerektiğini belirtirken,
  • Proje ile her fabrikanın elektrik ihtiyacını kömürden sağlamasının önünü açacağı bir politika doğuracağı ortada iken,
  • Türkiye tarihinin ölçülmüş en sıcak ikinci yılını 2014’de yılında yaşanmış ve 1970-2000 ortalamasına göre tam 2,1 santigrat daha sıcak bir yıl geçirmişken,
  • İklim değişikliği ile beraber aşırı sıcakların arttığını dikkate aldığımızda Balıkesir’de Aralık, Ocak ve Şubat sıcaklık rekorlarının 2010 yılında, Haziran, Temmuz ve Eylül sıcaklık rekorunun 2007 yılında, Kasım sıcaklık rekorunun ise 2008 yılında kırıldığı ortada iken,

Albayraklar’a ait Varaka Kağıt’ın SEKA’ya ait kaçak araziye yapılması planlanan 140 MW termik güce sahip santral iklime, tarıma ve yaşama zarar vereceği ortadadır.

 

NOT: Balıkesir İKK Dönem Sözcüsü ve Mimarlar Odası Şube Başkanı tarafından “bu bir termik santral değildir ve 100 evin yaktığı kömür kadar havayı kirletecek sözleri” yukarıda da açıklanan bilimsel verilerden ve şirketin hazırlattığı ÇED Raporundan da anlaşılacağı gibi doğru değildir. Kamuoyunu yanlış bilgilendiren açıklamanın ivedilikle geri çekilmesi ve halkın doğru şekilde bilgilendirilmesi gerekmektedir.

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir