Çağrıdır: Çırpılar KES’e itiraz ediyoruz!
11 Ocak’da yapılması planlanan Çırpılar Termik Santrali İDK toplantısı şimdi, 13 Eylül’de yapılacak. O zaman “Çırpılar KES’e İtiraz Ediyoruz” dedik ve dilekçelerimizi gönderdik. Ama aradan onca aşırı iklim olayı geçti ve bakanlık hala itirazımıza cevap vermedi. Hatta firma ÇED raporunu da değiştirdi ve Ağustos ayında yeni ÇED raporunu verdi. Firmanın yeni raporunu bakanlık bizim itirazlarımıza cevap vermeden işleme koydu.
Şimdi Çırpılar Termik Santrali Projesin hep beraber itiraz ediyoruz. Eski muhtar Hüseyin Soylu hepimizi desteğe çağırıyor:
Çırpılar Termik Santrali Projesi’nin 4. IDK Toplantısı 13 Eylül’de. Çağrımıza ses;Kazdağı’na nefes istiyoruz @KaraAtlas_film @Termiksiz pic.twitter.com/chYxqTlGS2
— Agonya Ovası (@yesil_yenicemiz) 23 Ağustos 2017
Bu dilekçeleri 13 Eylül 2017 tarihine kadar Bimer üstünden iletebilir, imzalı olarak fakslayabilirsiniz. Ardından eski muhtar Hüseyin Soylu ve arkadaşları bu metni hepimiz adına İDK toplantısında derdimizi anlatacak.
İtirazımız ise basit, bu görselde var:
Bimer’e İtiraz İçin izleyiniz:
Bimer üstünde iletmek için: lütfen aşağıdaki metni Bimer’e giriş yaparak sayfaya yapıştırınız.
Faks yolu ile iltmek için: Lütfen buraya tıklayarak dosyayı indirin ve imzaladıktan sonra 0(312) 419 Dilekçe (Metni kopyalayarak BİMER’e iletebilirsiniz.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
ÇED, İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
ANKARA
Konu: İDK toplantısında görüşülmek üzere Çırpılar Entegre Termik Santrali ÇED Raporu itirazı
Çanakkale ili Yenice ilçesi sınırlarında TAŞZEMİN İNŞ. MADENCİLİK ENERJİ ÜRETİM SAN. VE TİC. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çırpılar Termik Santrali (200MWe/203MWm/ 570MWt) Kül Depolama Sahası, Kömür İşletme İle Kırma Eleme Tesisi projesinin Aralık 2016’da yayınlanan ÇED raporu için 12 Ocak 2017’de İDK toplantısı çağrılmış idi. İDK toplantısı öncesinde iletilen ve aşağıda tekrar verilen itirazlara henüz bir cevap alınmamıştır. Benzer şekilde Ağustos 2017’de ÇED raporu yenilenmiş ve 13 Eylül 2017’de yeni bir İDK toplantısı çağrılmıştır.
Sadece 18 yıllık rezerv bilindiği halde 25 yıl boyunca çalışacak bir yatırımın yapıldığı, Çanakkale’de çalışan ve izin süreçleri ile 10 bin MW’a ulaşması olası kömürlü termik santrallerine bir tane daha eklenmesinin sonuçlarının dikkate alınmadığı çok açık ortadadır. Biga Termik Santrali ÇED Raporunda yer alan 13 santralin ulaştığı toplam 9360 MW toplam güce Çırpılar KES ile 200 MW’daha eklenmesi, çok açık bir şekilde iklimi, doğayı ve yaşamı imkansız hale getirecektir.
- Sadece Çırpılar KES her yıl 3,5 milyon ton kömür yakacak, 1,3 milyon ton uçucu kül bölgeye yayılacak, 550 bin ton kül depolama sahasına taşınacak, 3,5 milyon metreküp su çekilerek bölge kurutulacaktır.ÇED raporundan çıkartılabilecek bu veriler bile bölgenin kuruyacağını, küle maruz kalarak tarımı, hayvancılığı, insana yaşamını ve doğayı tehdit edeceğini, su kaynaklarını kirleteceğini açıkça ortaya koymaktadır.
- 4990 sayılı kanunda “seragazı birikimlerini durdurmayı başarmak ve gerekli önlemleri alması”konusu açıkça ifade edilmiştir. Nitekim ÇED Yönetmeliği EK-3’de rapor formatında sağlanacak bilgiler arasında “Sera gazı emisyonların belirlenmesi ve iklim değişikliğine etkileri” yer almaktadır. Mevzuatın açık olmasına, projenin sağlayacağı etkiler ortada iken, aşırı iklim olayları ülkemizde rekor kırmışken projenin iklim değişikliğini geri dönülmez noktaya ulaştıracağı gerçeği dikkate alınmamıştır. Nitekim, 2016 yılı Türkiye’de ölçülmüş en sıcak 4. yıl, aşırı iklim olaylarının en fazla yaşandığı 2. yıl olduğu raporlarda[1] açıkça görülmektedir. İklim değişikliğinin geldiği bu noktaya rağmen, Çanakkale’nin ve diğer kentlerin yaşadığı iklim felaketleri hiçbir şekilde dikkate alınmamıştır.
- Tek başın 3 milyon tondan fazla karbondioksit salarak, izin sürecindeki diğer projelerle 2050 yılı sonrasında bile çalışarak iklim değişikliğini durdurmayı imkansız hale getirecektir.Kente izin sürecindeki santraller dikkate alındığında, bugün bütün Türkiye’nin kömür santralleri ile yarışacak kadar etrafa sera gazları salacağı, 2050 yılına doğru kömür santrallerine bağımlılığın devam edeceği ortadadır.
Bu çerçevede, 4990 sayılı kanun ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tabi olduğu diğer yasal düzenlemeler, Anayasal güvence altına alınan “temiz çevrede yaşama hakkı” çerçevesinde, iklim değişikliğinin geri dönülmez noktaya sürükleyecek ve iklim felaketlerinin daha sık, daha şiddetli yaşanmasını sağlayacağı ortada olan termik santral projesinin, iklim değişikliği açısından telafisi mümkün olmayan daha fazla zararlar oluşturacağı dikkate alınarak yukarıda verilen ve daha öncede iletilen bu gerekçelerin İDK toplantısında değerlendirilerek reddedilmesi için gereğini bilgilerinize sunuyoruz.
Tarih:
Ad-Soyad:
TC Kimlik no:
Adres:
[1] Kömür ve İklim Değişikliği 2017, http://www.onderalgedik.com/komur-2017/