Politikacıların Dünya Çevre Günü Kutlu Olsun, İşte Karneleri!

Spread the love

Her sene siyasetçiler halkın çevre gününü kutlar. Sembolik etkinlikler, göstermelik kutlamalar gerçekleşir. Ama hiçbiri Türkiye’nin doğa tahribatına katkılarını konuşmaz. Biz de o siyasetçilerin doğaya verdikleri zarar, o doğa tahribatı göstergelerini hazırladık ve çevrenin ne kadar tahrip edildiğini ortaya koyduk;

1- Türkiye 2018’de yaklaşık 80 milyon ton ile kişi başına bir ton çimento üretti. Bu çimento betona dönüştü ve koca koca tarım arazilerine, ormanlara residanz, şehir hastanesi, AVM, HES gibi yapılar yapıldı

2- Türkiye’de geçen yıl kişi başına bir tona varan asfalt döküldü. Örneğin Çankaya belediyesi sokaklara bir yılda çeyrek milyon ton, Ankara Büyükşehir belediyesi caddelere yaklaşık 5 milyon ton, Karayolları Genel Müdürlüğü ise şehirlerarası yollara milyonlarca ton asfalt döktü. Bu kişi başına bir tona yakın asfalt demek.

3- Türkiye 2017 yılı seragazı envanterini BM İklim Değişikliği Sekreteryasına teslim etti. Buna göre kişi başına 6,6 ton seragazı atmosfere salındı. Bunda en büyük payı termik santrallerde yakılan kömür, yakılan gaz ve karayolu ulaşımında yakılan petrol aldı.

4- Asıl önemlisi, 2017 yılında ürettiği 3 milyon 150 bin ton plastik ambalaşın sadece 500 bin tonunun geri dönüştürdü. Yani  2 milyon 650 bin ton plastik atığı 2017 yılında geri dönüştüremedi. Bu yaklaşık olarak kişi başına 33 kilogram plastiğin doğaya karışması, kabaca kişi başına 33 kg mikro-plastik demek!

Sadece 4 parametrede Türkiye’nin 2019 çevre karnesi ortada değil mi?

Politikacıların Dünya Çevre Günü Kutlu Olsun!

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir