Günün Fosili Ödüllerinde Türkiye’ye 1.liği Hak Ediyor!
2011’de günün fosili ödülünde birinciliği alan Türkiye’ye Paris’de verilen ikincilik yakışmıyor. İklimi değiştiren, doğayı yok eden projeleri ile birinciliği hak ediyor.
Her yıl iklim zirvelerinde düzenlenen günün fosili ödüllerinde Türkiye’ye de bir ödül düştü. COP21’in üçüncü gününde birincilik ödülü bir BM ajansı olan Uluslararası Denizcilik Örgütü-IMO ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü-ICAO’ya verildi. Türkiye ise günün fosili ödülünde ikinciliği adlı.
IMO ve ICAO’nun temsil etttiği uluslarası taşımacılık sektörü, Paris müzakerelerine dahil edilmiyor. Kötü olan ise IMP ve ICAO’nun küresel bir anlaşmada yer almama çabalarının devam etmesi. Daha da kötüsü, uluslararası hava ve denizcilik kaynaklı sera gazları salımı Japonya ve Almanya gibi iki ülkenin toplamı kadar olması. Anlaşmaya dahil olmaması bu iki sektörün sınırsız hareket etmesi anlamına gelecek ve bu durumda 2050 yılına kadar sektörün %270 seragazı artışı yapması olası hale gelecek.
Türkiye ise iklimi değiştiren taahhütü ile ikincilik ödülüne layık bulundu. 1990-2010 arası %90 salımları arttıran Türkiye, “azaltacağız” dedikten sonra 2010-2030 arası %125 artış sözü verdi. Bu artış geçmişten daha fazla iklim düşmanı politika demek. Ancak, Türkiye iklimi değiştirmekle kalmayıp, finansmandan da yararlanmak istiyor. Bir başka deyişle, iklimi değiştiren yatırımlara para bulurken, iklim değişikliğini durduran politikalar için paranın finanse edilmesini istiyor.
Türkiye ilk defa 2011’de günün fosili ödülünü almış, hem de o gün birinci olmuştu.