İklim Değişikliği Performans Endeksi: Türkiye Berbat!!
Türkiye bir taraftan dünyaya bir karşılığı olmayan “2053;’de sıfır emisyon” söylemi satarken diğer yandan iklim değişikliğini hızlandıracak projelere devam ederken Mısır’da devam eden COP27’de berbat ötesi bir karne alarak pek çok ülkenin gerisinde kaldı.
Germanwatch, NewClimate Institute ve CAN International, dünya çapında en fazla seragazı salan 59 ülkenin yer aldığı İklim Değişikliği Performans Endeksi (CCPI) 2023’ü yayınladı.
Türkiye bu yıl da kötüler grubunda yer alarak 48. sırada yer aldı.
Türkiye’nin aksine Şili , Fas ve Hindistan gibi ülkeler ilk 10’a girerek gelişmiş ülkeler ile rekabet eder hale geldiler. Üç sıra yükselerek bu sene altıncı sırada yer alan Şili 2050’de seragazı emisyonlarını sıfırlayan bir hedef ve bu hedefe uygun bir mevzuat düzenlemesi ile göz doldurdu. Uzun yıllar ilk onda yer alan Fas ise bir sıra yükselerek yedinci sırada yer aldı. Hindistan da iki sıra yükselerek sekizinci sıraya çıktı. Hindistan düşük emisyon ve düşük enerji tüketimini yenilenebilir enerji ve 2070’de sıfır emisyon hedefi ile desteklemesi bunda etkili oldu. Ancak bunun için gerekli planlarının eksik olması ülkenin uzmanları tarafından eleştirildi.
Estonya 23 sıra çıktı, Çin 13 sıra düştü, Lider Danimarka
Estonya 23 sıra yükselerek dokuzuncu sıraya çıkarken Çin yeni kömür santrali projelerinin de etkisi ile 13 sıra düşerek 51. sıraya düştü.
Emisyonları azaltmada mevcut öncü ülke Danimarka olmaya devam ediyor. Geçen yıl olduğu gibi endekste de hemen hemen tüm bireysel kategorilerde önde oldular. Danimarka ‘yüksek’ olan tek ülke ulusal ve hatta ‘çok yüksek’ dereceli uluslararası iklim politikasına sahip. Bununla birlikte, CO2 vergisi gibi politikaları benimsemesine rağmen, Danimarka şu anda 2025 yılına kadar %50 emisyon azaltma hedefine (1990 seviyelerine kıyasla) ulaşma yolunda değil. İlk üç sıradan birine ulaşmak için, gelen Hükümetin Danimarka’nın enerji verimliliği performansını iyileştirmesi gerekiyor.
Türkiye 6 Sıra Geriye Düştü
Geçen yıl Paris İklim Anlaşması’nı meclisten geçiren ve bunun arkasında iki tane nükleer düzenlemeye saklayan Türkiye bu sene 6 sıra geriye düşerek 47. oldu. Diğer ülkelere göre göreceli olarak salımları ve enerji tüketimi düşük olma avantajını gittikçe kaybeden Türkiye enerji kullanımında 49. sırada yer alırken iklim politikasında dünyanın en kötü ülkesi Rusya’nın önünde sondan ikinci oldu.
