Varşova’da İklim Müzakerelerinde Türkiye Günün Fosili ödülü aldı!

Spread the love
Türkiye Varşova'd ödülü alırken!

Türkiye Varşova’da ödülü alırken!

Haziran ayında başlayan Gezi Parkı direnişi ile kamuoyu tarafından tescil edilen politikalar, Varşova’da süren iklim müzakerelerinde Türkiye’ye verilen Günün Fosili ödülü ile tüm dünya tarafından tescil edildi. 13 Kasım günü Günün Fosili ödülünde 1. Avustralya, 2. Türkiye ve 3. Kanada olurken  konu ile ilgili İklim Ağı’nın açıklamasını paylaşıyoruz:

 

 

 

Basın Açıklaması   / 13.Kasım.2013

Polonya’nın Varşova kentinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 19. Taraflar Konferansı’nın üçüncü gününde Türkiye, Günün Fosili seçildi.

800’den fazla sivil toplum kuruluşundan oluşan Climate Action Network (CAN – İklim Eylem Ağı) tarafından organize edilen “Günün Fosili” ödülü, müzakereler boyunca müzakereleri tıkayan veya iklim müzakerelerinin gerektirdiği şekilde davranmayan ülkelere veriliyor.  Durban ve Doha’dan sonra Günün Fosili Ödülü’nün sahibi bir kez daha Türkiye oldu.

Günün Fosili ödülünün 3. kez  Türkiye’ye verilmesini değerlendiren İklim Ağı katılımcıları, iklim değişikliği konusunda Türkiye’nin üzerine düşeni yapmadığının uluslararası sivil toplum tarafından da açıkça fark edildiğini belirttiler.

VarsovaGununFosili

Bakan Yıldız, Türkiye’nin yeterince kirletmediğini söyleyerek termik santrale destek çıkarken, Bakan Bayraktar ise son zamanlarda ODTÜ ormanından otoyol geçirme çabası ile kamuoyunda sesini duyurmuştu!

Daha önceki yıllarda, sorumluluğu olan sera gazı azaltım hedefini almak yerine finansal destek almaya çalışması ve kömür yatırımları yüzünden Günün Fosili seçilen Türkiye, bu yıl birden fazla sebep yüzünden günün fosili seçildi:

  • Seragazı salımlarını 1990 yılına göre 2011’de %124 arttırması,
  • İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulunun ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığının diğer birimlerle birleştirilerek etkisizleştirilmesi,
  • Kuruluş yasası itibariyle iklim müzakerelerinde ve iklim degisikligi ile mücadele ile ilgili ulusal ve uluslararasi karar alma mekanizmalarında etkin bir rol alması gereken Çevre ve Şehircilik Bakanlığının müzakerelere katılmaması temel rolü oynadı.

Bununla beraber, kömür yatırımları ve tüm kamu enerji üreticilerinin 2021 yılına kadar çevre izin ve yatırımlarından muaf tutulması da Türkiye’nin Günün Fosili seçilmesinde etkili rol oynadı.

İklim Ağı katılımcıları, geçen senelerde de Günün Fosili ödülünü alan Türkiye’nin fosil yakıt odaklı politikalar ve uygulamalar yerine düşük karbonlu ekonomiye geçiş stratejileri izlemesi ve sera gazı salım azaltım hedefi koymasının ne kadar önemli olduğunu bu fırsat ile tekrar dile getirdiler.

 

————————————————————————————————————————————————————

 

İklim Ağı Hakkında : Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları, iklim değişikliği konusunda ortak kaygılarını ve çözüm önerilerini birlikte dile getirmek üzere “İklim Ağı”nı kurdu. İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin geri dönülemez noktaya gelmeden önce durdurulması için ortak çalışmalar yürütmeyi amaçlayan “İklim Ağı”,  Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Doğa Derneği, Doğa Koruma Merkezi, EUROSOLAR Türkiye (Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği Türkiye Bölümü), Greenpeace Akdeniz, Kadıköy Bilim Kültür ve Sanat Dostları Derneği (KADOS), TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, Yeryüzü Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Yeşilist, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 350 Ankara gibi sivil toplum kuruluşlarının katkısı ile kuruldu.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir